Arktista Vimmaa Elokuvat 2016

TARHANÄYTÖKSET

TURILAS JA JÄÄRÄ – Suomi – 2001

esitykset: 1.11. klo 9 ja 2.11. klo 9

Kesto:           45 min

Ikäraja:         S

Turilas ja Jäärä on nukkeanimaatio ötökkäystävyksistä, jotka ruoanhakuretkillään keksivät käyttötarkoituksia löytämilleen tavaroille.

 

KATTO KASSINEN – Ruotsi/Saksa – 2002              

esitykset: 3.11. klo 9 ja 4.11. klo 9

Kesto:           50 min

Ikäraja:         S

Eräänä päivänä Katto Kassinen vain tupsahtaa Pikkuvelin ikkunasta sisään ja heistä tulee heti ylimmät ystävät. Pikkuvelin on vain vaikeaa saada äiti ja isä uskomaan, että Kassinen on oikeasti olemassa. He luulevat, että Kassinen on vain Pikkuvelin mielikuvitusta. Mutta Kassinen ei ole alkuunkaan mielikuvitusta vaan itse asiassa tosi hyvä leikkikaveri. Sitä paitsi Kassinen on maailman paras keppostelija. Kaikkein hauskinta on keppostella Ville- ja Rulle-varkaan kustannuksella.

Kassinen osaa muuten kaikenlaista muutakin, hän on erityisen hyvä esimerkiksi vakoilemisessa ja esiintymisessä. Ja hän osaa kaiken lisäksi niksin miten ollaan näkymättömiä!

                     

LUMIKUNINGATAR – Die Schneekönigin – Saksa/Suomi – 2015      

esitykset: 1.11. klo 10 ja 2.11. klo 10         

Ohjaaja:        Karola Hattop

Kesto:           91 min

ikäraja:         K-7

Nuoret ja viattomat Gerda ja Kai asuvat pienessä kylässä, jossa kerrotaan legendaa kauniista mutta tunteettomasta Lumikuningattaresta, joka kylvää ympärilleen vain hyytävää kylmyyttä. Legenda muuttuu kuitenkin pian totiseksi todeksi, kun Gerdan ja Kain välisestä ihastuksesta ja lämmöstä kateellisena Lumikuningatar päättää ottaa Kain omakseen. Onnistuuko nuoren Gerdan pelastaa Kai ajoissa Lumikuningattaren pauloista, ennen kuin tämän sydän jäätyy ikiajoiksi?

Elokuva perustuu rakastettuun H.C. Andersenin satuun.

 

ANGRY BIRDS – Suomi – 2016

esitykset: 3.11. klo 10 ja 4.11. klo 10

Ohjaaja:        Fergal Reilly, Clay Kaytis
Kesto:           97 min
Ikäraja:         S

Elokuva vie meidät saarelle, jolla asuu yksinomaan onnellisia, lentotaidottomia lintuja – tai lähes yksinomaan. Tässä paratiisissa vihanhallintaongelmista kärsivä Red, vauhdikas Sakke sekä räjähdysaltis Pommi ovat aina olleet kirjaimellisesti outoja lintuja. Mutta kun saarivierailulle saapuu salaperäisiä vihreitä possuja, näiden erilaisten lintujen tehtäväksi jää selvittää, mitä possut oikein juonivat.

 

IRIS – Suomi – 2011

esitykset: 1.11. klo 12 ja 2.11. klo 12

Ohjaaja:        Ulrika Bengts

Kesto:           85 min

Ikäraja:         K- 7

Eletään vuotta 1890. Iris on kahdeksanvuotias ja asuu kuvataiteilija-äitinsä Esterin kanssa Tukholmassa. Iriksen isä on kuollut. Iris on jo pitkään odottanut, että pääsisi lähtemään äitinsä kanssa Pariisiin, tämän näyttelyn avajaisiin, mutta joutuukin pettymyksekseen jäämään kotiin. Ja kun lastenvahtisuunnitelmatkaan eivät toteudu toivotulla tavalla, viedään Iris kiireellä Ahvenanmaalle, paikkaan josta Iris ei tiedä mitään, mutta jossa hän saa selville juurensa ja jossa hänestä kasvaa lapsi, jota hän ei ole koskaan ollut.

Iris, joka on elänyt ainoana lapsena Tukholmalaismiljöössä ja ollut taiteilijapiirien kanssa tekemisissä, joutuu näin Suurruhtinaskunta Suomen saaristoon, jossa elämä on köyhää ja mutkatonta. Kulttuurien törmäys on suuri ja ensimmäistä kertaa elämässään Iris joutuu luomaan suhteita toisiin lapsiin. Iris taistelee löytääkseen paikkansa tässä uudessa ympäristössä.

 

HEINÄHATTU JA VILTTITOSSU – Suomi – 2002

esitykset: 3.11. klo 12 ja 4.11. klo 12

Ohjaaja:        Kaisa Rastimo 

Kesto:           72 min

ikäraja:         S

Levittäjä:      Kaisa Rastimo

Heinähatusta on tulossa iso tyttö. Hän aloittaa viikon kuluttua koulunkäynnin. Heinähattu ei kuitenkaan ehdi nauttia lapsuutensa viimeisistä hetkistä. Hänellä on kiire laittaa perheen asiat järjestykseen ennen koulun alkua. On saatava selvyys siitä, kuka hoitaa hänen hommansa kotona sillä aikaa, kun hän itse on koulussa. Kuka leikkii Vilttitossun kanssa? Kuka tiskaa? Kuka kuorii Vilttitossun perunat?

Äiti ja isä näyttävät olevan onnellisen tietämättömiä siitä mullistuksesta, minkä esikoistyttären kouluunlähtö tulee aiheuttamaan. Heinähattu yrittää tuloksetta selittää heille asian vakavuutta. Uhmakas Vilttitossu päättää ottaa käyttöön järeämmät aseet. Hän karkaa “kuivapallojen” luota muuttaakseen naapurin muhkeiden Alibullenin neitien herkkupatojen ääreen.

Tilanne kuumenee. Heinähattu panee toimeksi, ja Kattilakosken huushollin asiat sotkeentuvat entisestään. Kun apua ei löydy naapurista, poliisilta eikä edes Taivaan Isältä, on jäljellä vain yksi keino: Heinähatun on muututtava itse. Hän joutuu oppimaan sen minkä uhmakas Vilttitossu osaa: aikuiset ei opi mitään, jos lapset on aina vaan kilttejä.

Heinähattu ryhtyy puhumattomaksi, niin myös Hannakin, mutta lopulta kaikki taas puhuvat.

Koulu alkaa. Kun Heinähattu loittonee reppu selässään kohti koulua, äiti ja isä havahtuvat huomaamaan, miten viiltävän lyhyt onkaan lapsuuden hetki.

 

PIENI SISKONI – Ruotsi – 2015                                

esitykset: 1.11. klo 14 ja 2.11. klo 14

Ohjaaja:        Sanna Lenken

Kesto:           95 min

Ikäraja:         K-12

Levittäjä:      KinoScreen Illusion

12-vuotias Stella ihailee isosiskoaan Katjaa enemmän kuin ketään toista. Katja on lahjakas taitoluistelija, ja samalle urapolulle haluaisi pikkusiskokin. Luistelutunnit eivät kuitenkaan ota sujuakseen, ja sipsit maistuvat, vaikka Katjan mukaan huippu-urheilijan pitäisi niistä kieltäytyä. Sitten Stella huomaa että Katja muuten koko ajan syö vähemmän, vaikka treenit vaatisivat enemmän.Kun sairaus tulee esiin, koskettaa se koko perhettä ja vaikea sairaus lyö säröjä perheen arkeen.

Sanna Lenkenin debyyttiohjaus on osin omaelämäkerrallinen. Itse hän nuorempana sairasti anoreksiaa. Pikku siskoni -elokuvassa Sanna Lenken käsittelee vaikeaa sairautta tarkkanäköisesti ja pehmentää sitä sopivalla huumorilla.

Göteborgissa ja Berliinissä palkitun elokuvan pääosissa nähdään Amy Deasismont ja Rebecka Josephson.

 

GIRLS LOST (POJAT) – Ruotsi – 2016                         

esitykset: 3.11. klo 14 ja 4.11. klo 14    

Ohjaaja:        Alexandra-Therese Keining

Kesto:           106 min

Ikäraja:         K-12

Levittäjä:      KinoScreen Illusion

Teini-ikäiset ystävykset Kim, Bella ja Momo häilyvät lapsuuden ja aikuisuuden rajamailla. Kesäiltaisin he kokoontuvat Bellan kasvihuoneeseen, vapaalle vyöhykkeelle, jossa kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat ympäristön paineista välittämättä. Kun Bella eräänä päivänä tilaa postimyynnistä erikoisia siemeniä, tyttöjen elämä muuttuu. Siemenistä versoava kasvi on kaikkea muuta kuin tavallinen. Se avaa heille ovet poikien maailmaan.

Elokuva perustuu Jessica Schiefauerin romaaniin Pojat.

 

TROLL HUNTER/TROLLJÄGAREN – Norja – 2010   

esitykset: 1.11. klo 16 ja 4.11. klo 16

Ohjaaja:        André Øvredal

Kesto:           104 min

Ikäraja.         K-11

Levittäjä:      FS Film Oy

Joku tappaa karhuja Norjan syrjäseudulla. Kolmen opiskelijan (Thomas, Johanna ja Kalle) ryhmä tutkii näitä mysteerisiä kuolemia. Jäljet johtavat kummallisen miekkosen, Hansin perään. Hans löyhkää kauhealle, hänen autonsa on täynnä kolhuja ja hänet on nähty useaan otteeseen paikoissa, joista karhuja on löydetty kuolleena. Ryhmä päättää mennä suoraan asian ytimeen, ja kysyä Hansilta itseltään, miten asia on. Tympääntynyt ja vihaisen oloinen Hans ei suostu vastailemaan kysymyksiin ja käskee opiskelijoiden häipyä. Pian ryhmä saa kuulla, että joka ikinen yö Hans lähtee maasturillaan jonnekin, mutta minne? Opiskelijat päättävät seurata häntä ja huomaavat ennen pitkää, että kansantarujen peikot eivät olekaan pelkkää satua.

 

HE OVAT PAENNEET – Suomi – 2015                       

esitys: 3.11. klo 16

Ohjaaja:        J-P Valkeapää

Kesto:           102 min

Ikäraja:         K-16

He ovat paenneet on road movie kahden nuoren pakomatkasta halki kesäisen Suomen.

Raisa on ongelmanuorten laitoksen ongelmallisin nuori. Joni tulee laitokseen siviilipalvelusmieheksi. Nuoria yhdistää unelma paosta, mahdollisuudesta päästä karkuun todellisuuden väkivaltaa ja jatkuvaa pahaa mieltä. Siviilipalvelusmiehellä on yleisavain ja laitoksen vanhan Volvon käyttöoikeus – ja matka voi alkaa.

Pako halki kesäisen Suomen on mieletön seikkailu kahdessakin mielessä. Se on kertomus hauraasta rakkaudesta ja mielettömistä onnen ja vapauden hetkistä pahan maailman keskellä. Se on kuitenkin mieletön myös siksi, että suunnitelma on hatara eikä yhteiskunta päästä otteestaan – vai päästääkö sittenkin?

 

LYHYTELOKUVAT

LASTEN JUHLAT – Suomi – 2015

Ohjaaja:        Jenni Kangasniemi

Kesto:           15 min

Ikäraja:         S

‘Lasten juhlat’ on noin 10 minuuttinen komedia, jossa lapsen juhlapäivä on jäädä vanhempien kinastelun jalkoihin. Elokuvan on ohjannut oululaistaustainen Jenni Kangasniemi, ja elokuvan teon rahoitti Pohjois-Pohjamaan rahasto. Elokuva on kuvattu kokonaan Oulussa, ja se sai ensi-iltansa Oulun lasten ja nuortenelokuvafestivaaleilla marraskuussa 2015. Elokuva oli myös Kettu-elokuvapalkintoehdokkaana sekä Helsingin lyhytelokuvafestivaalin kilpasarjassa.


AIJÄKÖÖRIN KYY – 2016 – Suomi

Ohjaaja:        Tiinaliisa Multamäki

Kesto:           20 min

Ikäraja:         K-12

Paavo saapuu kotiseudulleen Sodankylään vanhan kaveriporukan perinteiselle mökkireissulle. Erilaisissa elämäntilanteissa olevat ystävykset tapaavat Alkon edessä ja matka alkaa. Ystävysten välinen pieni kiusanteko saa kengät kastumaan ja pinnan kiristymään. Tilannetta ei helpota naapurimökkiin majoittunut saksofonisti ja hänen vaimonsa. Kriisi kärjistyy äärimmilleen, kun mökistä löytyy kyy. Miehet ratkovat omat ja kaverin ongelmat Lapin vähäpuheiseen tyyliin.

 

KAASSASSUK – THE ORPHAN – Grönlanti – 2016

Ohjaaja:        Rikke Hallund

Kesto:           20 min

Ikäraja:         S (?)

In Kaassassuk – The Orphan we follow Kaassassuk from his birth and later outcast till he grow up as a fearless hunter. As a child Kaassassuk is unwanted by the hunters in the village. His foster family – an old wise woman and an elderly man tell Kaassassuk that he must go and meet the Great Spirit, hence only the Great Spirit can give him strength to become a great hunter. Kaassassuk returns after a long journey to the village with new great powers. But it is up to Kaassassuk to determine how to use the strength and power – will he seek revenge?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *