20 vuotta Arktista vimmaa

Arktista Vimmaa täyttää 20 vuotta – maksuttomia elokuvanäytöksiä Arktikumissa viiden päivän ajan!

 

Arktista Vimmaa -elokuvafestivaali järjestetään Rovaniemellä Arktikumissa 7.–10. marraskuuta 2017. Tapahtuma järjestetään nyt kahdennenkymmenennen kerran ja se on osa Arktikumin 25-juhlavuoden ohjelmistoa.

 

Elokuvafestivaaleilla näytetään yhteensä 17 pohjoismaista elokuvaa, ja näytökset ovat yleisölle maksuttomia. Kello 16 ja 18 alkavat näytökset ovat avoimia kaikille ja päivänäytökset on varattu pääosin päiväkoti- ja koululaisryhmille. Iltanäytöksissä elokuvina nähdään Kommuuni, White People, Syvyys, Onnenonkija ja Kun vielä elämme sekä kaksi tuoretta rovaniemeläistä elokuvaa: Seita ja Jouko vailla tulevaisuutta.

 

– Lauri Autereen ohjaama Seita kertoo tarinan salaperäisestä konfliktista keskellä syrjäisintä Lappia, jonne ollaan rakentamassa uraanikaivosta. Elokuva nähdään tiistaina klo 16 alkavassa näytöksessä. Festivaalin puolestaan päättää perjantaina Jouko vailla tulevaisuutta, joka on Jani Alaluusuan ja Harri Korkiakosken ohjaama romanttinen ja komediallinen kuvaus nuoruudesta, syrjäytymisen kynnyksellä tasapainoilusta, sivareista ja y-sukupolven nihilismistä. Näytöksessä on mahdollisuus tavata tekijöitä, kertoo tapahtumakoordinaattori Raija Kivilahti Arktisesta keskuksesta.

Festivaali järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1998, ja Arktista Vimmaa -nimi otettiin käyttöön vuonna 2005. Raija Kivilahti on ollut mukana tapahtuman järjestelyissä alusta saakka.

– Arktista Vimmaa -festivaalin kantavana voimana on ollut koululaisyhteistyö ja olemme halunneet tarjota lapsille mahdollisuuden oppia Pohjoismaiden kulttuurista elokuvien keinoin. Tänä vuonna festivaaleille odotetaan noin 2 000 lappilaista lasta ja nuorta, ja tarjoamme kouluille myös joidenkin elokuvien ympärille oppimistehtäviä.

Kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu runsaasti muistoja. Kivilahti muistelee lämmöllä ensi-iltoja ja mainitsee esimerkkinä Markku Lehmuskallion ja Anastasia Lapsuin ohjaaman Jumalan morsian -elokuvan maailman ensi-illan vuonna 2004.

– Festivaalia toteutetaan itse muutaman tekijän voimin ja ennen digitalisaatiota sain vaihtaa itse painavia filmikeloja konehuoneessa. Kerran jouduimme peruuttamaan näytöksen kokonaan, kun yli 30 kiloa painanut paketti filmejä ei saapunut paikalle ajoissa. Ei auttanut kuin laittaa lappu luukulle. Onneksi tällaiset ongelmat ovat poistuneet, kun elokuvat saadaan nykyisin digitaalisessa muodossa.

Elokuvien näytösajat löytyvät tapahtuman verkkosivuilta arktistavimmaa.org ja lippuja voi varata Arktikumin infosta sähköpostitse info@arktikum.fi.
Arktista Vimmaa -elokuvafestivaalin järjestävät Lapin yliopiston Arktinen keskus ja Pohjola-Norden Lapin piiri ry yhteistyössä Arktikum-palvelu Oy:n, Svenska nun ja elokuvayhdistys Walhallan kanssa.

Arktista Vimmaa -elokuvafestivaali 7.–10.11.2017
Arktikum (Pohjoisranta 4, Rovaniemi)
Ohjelma: arktistavimmaa.org
Lippuvaraukset: 
info@arktikum.fi
Lisätietoja:

Ohjelma: arktistavimmaa.org
Facebook: @ArktistaVimmaaFestivaali

 

Tapahtumakoordinaattori Raija Kivilahti
040 568 4890, raija.kivilahti(at)ulapland.fi

Toiminnanjohtaja Kirsi Lantto
Pohjola-Norden Pohjois-Suomi
040 861 4539, kirsi.lantto(at)pohjola-norden.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *