Elokuvat 2017

Tänä vuonna ohjelmistossa on elokuvia kaikista pohjoismaista. Valtaosa elokuvista on tuotettu vuosina 2016 -2017. Erityismaininnan ansaitsee kaksi paikallista elokuvaa: ”Seita” ja ”Jouko vailla tulevaisuutta”

Iltapäivänäytökset:

TOM OF FINLAND 

| Tiistai 14-16 |

Tom_670       

Suomi / 2016 / 110 min / k-12 / suomi

Tom of Finland -elokuva on kaunis ja kiehtova kuvaus suomalaisen taiteilijan Touko Laaksosen (Pekka Strang) matkasta kansainväliseen menestykseen. Elokuvassa Touko palaa jatkosodasta kotiin synkkään ja moralistiseen Suomeen, jossa homoseksuaalisuus on laitonta. Itseään ja ystäviään huvittaakseen hän alkaa piirtää lihaksikkaita, vapaita, estottomia ja ylpeitä homomiehiä. Piirrokset ovat Suomessa vaarallisia, joten Touko kätkee ne jopa sisareltaan Kaijalta (Jessica Grabowsky) siitä huolimatta, että sisarukset ovat hyvin läheisiä. Mainostoimistossa työskentelevä Touko rakastuu tanssija Veli Mäkiseen (Lauri Tilkanen), mutta joutuu salaamaan rakkaussuhteensa. Veli vannottaa Toukoa etsimään työlleen yleisön ja näin piirrokset kuljettavat Toukon Berliinin kautta Los Angelesiin, jossa hän saa ystäviensä avulla arvostusta taiteelleen. Tom of Finland -taiteilijanimellä signeeratut teokset saavat suuren suosion ja synnyttävät kansanliikkeen.

Oppimateriaali: http://www.koulukino.fi/?id=3770

 

TYTTÖKUNINGAS

|Keskiviikko 14-16 |

tyttökuningas

Suomi / 2016 / 110 min / k-12 / suomi, engl.teksti

Ruotsin kuningatar Kristiina (1626-1689) syntyi ainoana lapsena odotetuksi kruununperilliseksi ja kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä. Nuori Kristiina joutui kruununperijäksi jo kuusivuotiaana isänsä kuollessa, ja Ruotsin hallitsija hänestä tuli 18-vuotiaana. Kristiina omasi ikäisekseen poikkeuksellista viisautta ja halua muutokseen. Hän myös rikkoi vahvasti aikansa naiskäsitystä – hän mm. miekkaili, metsästi karhuja ja pukeutui usein housuihin – ja ajautui väistämättä yhteenottoihin hovin konservatiivisten luterilaisten aatelismiesten kanssa.

Hovi näki kuningattaren tärkeimpänä tehtävä naimisiinmenon ja perillisen, pojan, synnyttämisen. Kristiinalla oli kuitenkin korkeammat tavoitteet, hän halusi tarjota alamaisilleen koulutusta, vaalia tieteitä ja lopettaa kolmekymmenvuotisen sodan protestanttien ja katolisten välillä. Kristiinan rakkaus hovineitoaan, kaunista Ebba Sparrea kohtaan, hankaloitti entisestään hänen asemaansa. Vaikutusvaltaiset voimat nousivat
vastakkain, ja Kristiinan oli tehtävä vaikea ratkaisu maansa ja oman kohtalonsa puolesta.

 

TSATSIKI, MUTSI JA POLIISI

| Torstai 14-16 |

tsatsiki

Ruotsi / 2001 / 91 min / s / ruotsi, suom.teksti

Valloittava ruotsalainen komedia kertoo 8-vuotiaasta Tsatsikista, joka asuu Tukholman esikaupungissa äitinsä Tinan kanssa. Tsatsiki ei ole koskaan tavannut isäänsä. Tämä on vain haalistunut kuva kreikkalaisesta miehestä rannalla, muisto Tinan nuoruuden seikkailuista. Tsatsiki unelmoi matkustavansa Kreikkaan tapaamaan mustekaloja pyytävää isäänsä. Sitä varten hän harjoittelee sukelluksissaoloa.

Muita Tsatsikin elämään vaikuttavia henkilöitä ovat äidin renttumainen basistipoikaystävä ja heille alivuokralaiseksi muuttava, isokokoinen ja nuhteeton moottoripyöräpoliisi, joka rakastaa leipomista. Ja tietysti myös naapurin kultakutrinen tyttö…

 

SEITA   

| Tiistai  16-18 |  

seita2

Suomi / 2016 / 111 min / k-15 / suomi, engl.teksti

Seita kertoo tarinan salaperäisestä konfliktista keskeltä syrjäisintä Lappia. Korruption rehottaessa ja Helsingin herrojen haaliessa lisää valtaa alkavat muutoksen tuulet puhaltaa pohjoisessa. Ylkänköyrin kylän tietämille ollaan rakentamassa uraanikaivosta. Työharjoittelijoiden rikkoessa paikalta löytyvän vanhan palvoskiven vapautuu pyhätöstä voimakas henki, Tiermes, joka nostattaa kansan kapinaan esivaltaa vastaan. Hullunmyllyn keskelle ajautuu kolmen kopla: vastentahtoinen varusmies Ilmari, kirjaoppinut nirppanokka Arvid sekä karaistunut eräinkävijä Mosku. Epätodennäköisen ystäväkolmikon harteille jää suuren salaliiton selvittäminen.

WHITE PEOPLE

| Keskiviikko 16-18 |

whitepeople

Ruotsi / 2015 / 82 min / k-12 / ruotsi, suom.teksti

Ruotsi 2015. Alex pidätetään ruokakaupan ulkopuolella. Hänet viedään bunkkeriin, jossa säilytetään henkilöitä, jotka odottavat karkoituspäätöksen toteenpanoa. Täällä määrää häikäilemätön Viktoria. Vera päättää heti taistella vastaan ja suunnittelee pakoa hinnalla millä hyvänsä.

Elokuva käsittelee allegorisesti ajankohtaista teemaa – valtaa ja hierarkiaa. Rooleissa mm. Vera Vitali, Pernilla August ja Ville Virtanen. Elokuva on osittain kuvattu Suomessa.

Elokuva esitetään yhteistyössä Ruotsin suurlähetystön kanssa

ONNENONKIJA

| Torstai 16-18 |

onnenonkija

 

Suomi / 2016 / 88 min / k-7 / suomi, engl.teksti

Lifestyle-bloggaaja Marja (Minka Kuustonen) ei saa blogiaan lähtemään lentoon, vaikka yritys on kova. Raha menee, mutta sitä ei vain tule. Marja törmää Olaviin (Olavi Uusivirta). Olavi on syntynyt kultalusikka suussa, mutta hän haluaa vain olla ihan tavallinen. Kummallinen Olavi voisi olla ratkaisu neuvokkaan Marjan kriisiytyneeseen rahapulaan ja laskussa oleviin seuraajamääriin. Naisista Olavi ei tiedä hirveästi mitään.

Kesäinen komedia Onnenonkija kertoo hillittömästä yrittämisestä ja itsensä brändäämisestä, vastuusta ja vastuuttomuudesta sekä rahasta ja kroonisesta rahapulasta.

Oppimateriaali: http://www.koulukino.fi/?id=3403

 

JOUKO VAILLA TULEVAISUUTTA

| Perjantai 16-18 |

Jouko vailla tulevaisuutta

Suomi / 2016 / 72 min / k-16/ suomi

Jouko on slacker, joka haluaa päästä eroon elämästään, mutta valitettavasti kohtalolla on hänelle muita suunnitelmia. Jouko vailla tulevaisuutta on musta, melkein romanttinen, mutta silti komediallinen kuvaus nuoruudesta; syrjäytymisen kynnyksellä tasapainoilusta, sivareista ja y-sukupolven nihilismistä, sekä tietysti vähän myös rakkaudesta.

 

Iltanäytökset:

KOMMUUNI

| Tiistai 16-18 |

Kollektivet_670 

Tanska / 2016 / 111 min / k-12/ tanska, suom.teksti

Erikillä ja Annalla on unelma ja he päättävät muuttaa yhdessä tyttärensä Frejan kanssa Kööpenhaminan hienolle alueelle ja perustaa kommuunin. Talo on pian täynnä iloa, elämää, asukaskokouksia, illallisia ja juhlia. Kommuuni tarjoaa ystävyyttä, rakkautta ja yhdessäoloa kunnes eräs rakkaussuhde asettaa koko kommuunin koetukselle.

Kommuuni on tunnetun ohjaajan Thomas Vinterbergin (Jahti) uusi komediantäyteinen draamaelokuva. Elokuva on saanut inspiraatiota ohjaajan omista lapsuudenkokemuksista.

 

 SYVYYS

| Keskiviikko 18-20 |

Syvyys

Islanti / 2012 / 93 min / k-12 / islanti, suom.teksti

Eräänä kylmänä maaliskuun yönä vuonna 1984 kalastusalus uppoaa Islannin etelärannikolla vieden mukanaan koko miehistön. Yksi mies jää kuitenkin kuin ihmeen kaupalla henkiin. Taisteltuaan elämästään kuuden tunnin ajan tämä uupunut sankari ajautuu rantaan ja huomaa päätyneensä hengenvaaralliselle laavakentälle.

The Deep kuvaa tositapahtumien pohjalta suurta tragediaa ja samalla suurta sankaruutta pureutuen ihmismielen ja -ruumiin syövereihin. Kuvaus on vangitsevaa kautta linjan, ja The Deep on täynnä riipaisevan kauniita kuvia maalta, mereltä ja syvyyksistä. Pääroolia näyttelevä Ólafur Darri Ólafsson tekee verevän ja tunteikkaan roolityön tukenaan muutenkin vahva näyttelijäkaarti, ja yleisö tulee siten väistämättä vedetyksi mukaan päähenkilön traumaattiseen kokemukseen. Ohjaaja Baltasar Kormákurin teos kuvaa vahvasti ihmisen kamppailua luonnon kanssa. Dynaamista ohjaustyyliä vahvistaa toistuva lintuperspektiivi, joka osoittaa luonnonvoimien armoilla olevan ihmisen haurauden ja pienuuden ja tuo siten myyttisen ulottuvuuden tähän uskomattomaan selviytymistarinaan.

 

KUN VIELÄ ELÄMME

| Torstai 18-20|

 Kun vielä elämme

Ruotsi / 2016 / 91 min / k-7/ ruotsi, suom.teksti

Kandia, noin viisikymppinen afrikkalainen nainen, joka on asunut Ruotsissa 30 vuotta, päättää muuttaa takaisin Gambiaan. Hänen poikansa Ibbe, joka on juuri tekemässä läpimurron hiphop artistina, lähtee äitinsä perään. Kotimaan kohtaaminen ei mene odotuksien mukaisesti. Ajankohtainen elokuva yleismaailmallisesta aiheesta koetaan sekä äidin että pojan näkökulmasta.

Päiväkotinäytökset:

ELIAS PIENI PELASTUSLAIVA 

| Tiistai : 9-10 | Keskiviikko: 9-10 | Torstai: 9-10 | Perjantai: 9-10 |

Elias pieni pelasutslaiva

Norja /2006 / n.30min / S / suomeksi puhuttu

Lunnissa eletään jännittäviä aikoja, kun suuri kivi kiilautuu vuorenseinämien väliin paikassa nimeltä Kapoinen. Kivi pysäyttää kaiken veneliikenteen, joten se täytyisi saada pois mahdollisimman nopeasti. Kukaan ei tiedä hyvää keinoa, kunnes Elias ja Jätti keksivät nokkelan suunnitelman. Viisi uutta ihanaa jaksoa Eliaksen ja hänen ystäviensä seikkailuista Lunnissa. Oletpa sitten jo vanha tuttu, tai tapaat heidät ensimmäistä kertaa, koet varmasti hauskoja hetkiä Eliaksen ja kumppaneiden seurassa.

Lunnissa liikkuu huhu mystisestä merikäärmeestä, jota kutsutaan Meripedoksi. Luvassa on suuri palkkio sille, joka onnistuu nappaamaan pedon. Kun Trooli kuulee, että voisi ansaita rahaa aloittaa hän etsinnät saman tien. Mutta kaikki ei menekään hänen suunnitelmiensa mukaan ja loppujen lopuksi Eliaksen ja Helikopterin täytyy laittaa asiat järjestykseen.

 

 

Koululaisnäytökset:

                     

HYPPELIHIIRI MYÖKKI-PYÖKKI-METSÄSSÄ  

| Tiistai: 10 – 12 | Torstai: 10-12 | KAIKKI NÄYTÖKSET TÄYNNÄ !!!

hyppelihiiri

Norja / 2017 / 76 min / S / suomeksi puhuttu

Hurmaavana nukkeanimaationa toteutettu elokuva kertoo Hyppelihiiren, Martti Metsähiiren, leipurimestari Jänöliinin ja heidän eläinystäviensä elämästä Myökki-Pyökki-metsässä. Metsä on muuten mukava paikka asua, mutta pienten eläinten on jatkuvasti varottava isompiaan – erityisesti Mikko Repolaista. Kun Samuli Siilikin yrittää syödä suihinsa Martti Metsähiiren mummon, on korkea aika säätää laki, jotta elämään metsässä saataisiin tolkku: tästedes kaikkien metsän eläinten tulee olla ystäviä eikä kukaan saa syödä toista.

Oppimateriaali:  http://www.koulukino.fi/?id=3880

 

KANELIA KAINALOON TATU JA PATU

| Keskiviikko: 10-12 | Perjantai: 10-12 | KAIKKI NÄYTÖKSET TÄYNNÄ !!!

KaneliaKainaloonTatuP_670

Suomi / 2016 / 70 min / S / suomeksi puhuttu

Suositut lastenkirjahahmot Tatu ja Patu nähdään ensimmäistä kertaa valkokankailla. Elokuvassa veljekset matkustavat junalla Outolasta jouluiseen Helsinkiin tapaamaan 9-vuotiasta ystäväänsä Veeraa. Kaupungissa heitä odottaa Veeran järjestämä mahtava yllätys! Veera on kuitenkin jouluruuhkien vuoksi myöhässä rautatieasemalta ja veljekset suuntaavat omin neuvoin suureen kaupunkiin.

Seuraa hullunkurisia sattumuksia pursuileva seikkailu, jossa Tatu ja Patu viilettävät pitkin kaupunkia etsiessään tietään Veeran luo. Innokkaat veljekset haluavat kiihkeästi kuulua joukkoon ja toimia kuten paikalliset joulunvalmistelijat, ja onnistuvatkin siinä melkein. Taidemuseosta löytyy “lahjakas” taiteilija, tavaratalossa joulupukki ja -kuusi menevät iloisesti sekaisin ja kaneliahan voi heittää puuron sijasta vaikka kainaloon!

Onneksi veljesten nokkela ystävä Veera ottaa ohjat käsiinsä ja ystävykset löytävät lopulta sekä toistensa että Veeran järjestämän jymy-yllätyksen luo!

Oppimateriaali: http://www.koulukino.fi/?id=3640

 

AEROBICS – A LOVE STORY

| Tiistai: 12-14 | Perjantai: 12-14|

aerobics love story

Ruotsi / 2016 / 74 min / k-12 / ruotsi, suom. teksti

Marialla on kehitysvamma ja hän asuu siksi ylivarjelevan siskonsa Helenin kanssa. Yhtenä päivänä Maria tapaa masentuneen TV-tuottajan Jannen ja he aloittavat rakkaussuhteen salaa. Juuri tätä Maria on odottanut – sitä tavallista elämää, rakkautta ja kumppanuutta – mutta kehitysvamman takia rakastunutta paria kohdellaan eri tavalla.
Elokuva kertoo rakkaudesta ja oikeudesta rakastaa toista ihmistä.

Oppimateriaali: http://www.koulukino.fi/?id=3523

 

TEIT MEISTÄ KAUNIIN

| Keskiviikko 12-14 | Perjantai 14-16 |

tmk-grouprajattu

Suomi / 2016 / 110 min / k-12 / suomi, engl.teksti

Ala-asteikäinen Toni Wirtanen muuttaa isänsä kuoltua äitinsä Mervin kanssa Heinolaan. Muutamaa vuotta myöhemmin Toni tutustuu Lautalan Anttiin, jonka kanssa perustaa punk-bändin. Pian mukaan liittyy Antin ystävä Simo “Sipe” Santapukki ja bändi saa nimekseen “Apulanta”. Sipe iskee silmänsä vaihto-oppilasvuottaan Heinolassa viettävään punk-henkiseen Mandyyn, joka päätyy lopulta Apulannan basistiksi. Mandyn myötä Apulanta saa uutta nostetta, mutta samalla tyttö myös sekoittaa pahamaineisen Tuukka Temosen poikien ja bändin elämään. Sipe kipuilee Mandyä kohtaan palavien tunteidensa kanssa samaan aikaan kun kotona pelätään pikkusiskon terveydentilan sekä vallalla olevan taloustilanteen vuoksi. Myös Tuukan vanhemmat taistelevat laman kovaa kouraa vastaan – kohtalokkain seurauksin. Tonin äiti puolestaan katselee virastaan käsin tilannetta hyvinkin läheltä ja kannustaa kauhuesimerkkien saattelemana poikaansa valitsemaan ammatin, jolla työllistyä. Poikien sydän sykkii kuitenkin yhä kasvavassa määrin musiikin mukaan, eikä kohtaloa vastaan voi taistella lopulta kukaan. Samaan aikaan kun Suomi devalvoi ja markka pistetään kellumaan, Apulannan pojat kokevat nuoruuden kasvukivut, elämän raadollisuuden sekä ensirakkauden kipeät haavat. Kaiken tuon alla Apulanta itsessään vahvistuu vahvistumistaan ja rikkoo lopulta tiensä koko kansan tietoisuuteen.

Elokuva pohjautuu tositapahtumiin ja kertoo paitsi Apulannan syntytarinan, myös poikien kasvutarinat sekä antaa läpileikkauksen 90-luvun lamaan.

Oppimateriaali: http://www.koulukino.fi/?id=3618

SOPPALINNAN SALASEURA

| Torstai 12-14|

Soppalinnasalaseura

Suomi,Viro / 2015 / 105 min / k-7 / suomeksi puhuttu

Soppalinnan salaseura kertoo 10-vuotiaasta, fiksusta ja rohkeasta tytöstä, Marista, joka asuu Soppalinnan satukaupungissa. Marin vanhemmat ovat aina töissä ja hän viettääkin suuren osan vapaa-ajastaan isoisänsä Peeterin kanssa, joka työskentelee yliopistossa professorina. Marilla on kolme oikein hyvää ystävää, joiden kanssa hänellä on salaseura. Tämä neljän nokkelan nuoren porukka ratkoo Marin isoisän keksimiä aarteenetsintätehtäviä.
Eräänä päivänä pikkukaupungin rauha järkkyy, kun salaperäinen myrkky saa aikuiset käyttäytymään pikkulasten tavoin. Salaseura joutuu keskelle huimaa seikkailua! He laittavat kaiken nokkeluutensa ja rohkeutensa peliin löytääkseen vastamyrkyn ennen kuin on liian myöhäistä. Siinä sivussa he joutuvat pakenemaan kiusaajia ja uhkaavaa pahantekijää. Onnistuvatko sankarimme löytämään vastamyrkyn ajoissa ja pelastamaan rakkaimpansa?
Soppalinnan salaseura pohjautuu Mika Keräsen tuotantoon ja suosittuihin lastenkirjoihin Oranssi polkupyörä ja Hopeinen aarrearkku. Elokuva on virolais-suomalainen yhteistuotanto, jonka teema tuo mieleen 1940–1960-luvuilla kirjoitetut Viisikot!
Elokuvan on ohjannut Margus Paju ja suomeksi puhutun version on ohjannut Pekka Lehtosaari.

Oppimateriaali: http://www.koulukino.fi/?id=3386

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *